Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското петролно производство нарасна с 2% през януари-ноември преди ценовия таван и забраната от ЕС

Нефтът и газовият кондензат в Русия за първите 11 месеца на годината (за периода януари-ноември) са нараснали с 2,2% спрямо предходната година до 488 милиона тона, съобщи във вторник агенция Интерфакс, цитирайки вицепремиера Александър Новак, предаде Ройтерс.

Страните от Европейския съюз, които бяха основни купувачи на руски суров петрол от десетилетия, спряха да го купуват от морските пристанища от 5 декември съгласно ембаргото, наложено от блока.

Страните от Г-7, Австралия и 27-те държави от ЕС също така въведоха горна граница от 60 долара за барел на руския петрол по море.

Добивът на петрол и газов кондензат в Русия от януари до ноември е бил средно по 10,91 милиона барела на ден, според изчисления на Ройтерс.

Източници от компанията казаха пред Ройтерс, че руският добив на петрол може да спадне с 500 000 до 1 милион барела на ден в началото на 2023 г. след забраните, наложени от ЕС.

Всекидневникът "Комерсант", позовавайки се на свои източници, съобщи във вторник, че руският добив през ноември е бил средно 1,486 милиона тона (10,89 милиона барела) на ден, което е било с 2% повече от октомври.

Вестникът също така предаде, че производството е подкрепено от възобновяването на производството в офшорния проект Pacific Sakhalin 1, ръководен преди от ExxonMobil, който обаче американската компания изостави, след като Москва започна военната си инвазия в Украйна през февруари.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна