Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава се "горещ" зимен сезон в съчетание с нестихваща инфлация

Снимка: БГНЕС

Резервациите за зимните ни курорти вървят много добре, а браншът е обнадежден. България се готви да посрещне близо 1,2 млн. чужденци до края на месец март 2023г., прогнозират от Института за анализи и оценки в туризма /ИАОЦ/. След няколкогодишен отлив, гостите от Великобритания, която е водещ пазар за зимния ни туризъм, се завръщат. Наблюдава се и ръст при записванията от Централна Европа и Балканите, научаваме от Константин Занков от ИАОЦ. Според него през идните месеци, отрасълът ще се доближи до нивата на успешната предпандемична 2019 г., въпреки икономическата криза, инфлацията и бушуващия в съседство военен конфликт.

Още е рано за конкретни прогнози, но събуждането на туризма след пандемичната пауза е факт, валиден не само за България. Хората по света искат да пътуват и постоянно растящите цени не могат да ги спрат. Във всички случаи, ски ваканцията в България ще е по-скъпа тази зима:

"Най-общо казано, между 11 и 18% се очаква да бъде повишаването на цените спрямо предишната година в някои наши хотели. Защото хотелиерската и туристическата услуга са хибрид от различни услуги и когато, примерно нарасне разходът за храната, горивата и заплатите на персонала, е нормално да скочи и цената на туристическия пакет – казва Занков. – Така че при някои хотелиери, сезонът ще бъде труден, защото разходите им ще надвишат цената на крайния продукт. И при туроператорите скочиха цените. Дълго време хората не пътуваха заради рестрикциите покрай Covid-19, затова пакетите бяха изключително атрактивни. Но сега вече поскъпват самолетните билети, рент-а-кар услугите, нощувките в хотелите в чужбина… Същото се случва и у нас. За съжаление този много изгоден туризъм, който имахме по време на пандемията отмина.“


Затова пътуващите по света са настроени да харчат повече, но и срещу по-високо качество и повече атракции. В България, когато стане дума за зимен туризъм, хората си представят ски и сноуборд в Банско, Боровец и Пампорово, но това не изчерпва палитрата от преживявания, които можем да предложи, убеден е Занков. "Имаме зимен туризъм в градска среда, имаме балнео, спа и уелнес хотели, които са с много добра заетост в момента. Предлагаме културно-познавателен туризъм в по- малките градове, както и алтернативни форми на отдих" – казва експертът по туризъм и пояснява:


"Трендът е да се разнообразяват пакетите, да се правят атракции за самите пътешественици, за да могат те да дегустират местни храни и напитки, например дамите да се наслаждават на спа ваканция, докато мъжете им карат ски, да има различни работилнички за деца в самите хотели, които създават изживяване за цялото семейство, а също и много културно-познавателни маршрути към стандартните програми. Идеята е пътешественикът да опита от всичко и да е жаден за още, така че да се върне отново у нас, за да пробва и други форми на отдих“, каза в заключение Константин Занков.

Снимки: БГНЕС, архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени