Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латвия отнема лиценза на руския тв канал в изгнание "Дожд"

Снимка: ФБ на "Дожд"

Латвия заяви, че отнема лиценза на руския независим канал в изгнание "Дожд" поредица от нарушения, включително показване на полуостров Крим, анексиран от Украйна, като част от Русия, предаде АФП.

"Тв "Дожд" ще спре да излъчва на 8 декември", обяви в Туитър Иварс Аболинс, ръководител на латвийския Национален съвет за електронни медии, добавяйки: "Законите на Латвия трябва да се спазват от всички".

Освен това се твърди, че каналът е изразил подкрепа за руската армия и не е успял да осигури превод на латвийски език, съобщи агенция LETA.

"Дожд" нарече обвиненията "несправедливи и абсурдни".

"Телевизионният канал ще прекрати разпространението си по кабел, но ще остане в Ютюб. Ще продължим да работим и смятаме всички обвинения срещу нас за несправедливи и абсурдни", обяви "Дожд" в акаунта си в Туитър.

Решението на регулатора може да бъде обжалвано.

"Дожд" (Дъжд) се премести в Латвия след нахлуването на Русия в Украйна с мисия да предоставя независима информация и да се противопоставя на пропагандата на Кремъл. Тв каналът спря дейността си в Русия в началото на март, след като властите блокираха нейните предавания, които съдържаха критично отразяване на конфликта в Украйна.

Няколко други редакции също намериха убежище в латвийската столица, включително "Нова газета Европа" и московският клон на Дойче веле. Рига също така е домакин на независим новинарски уебсайт "Медуза" от 2014 г.

Латвийският регулатор миналата седмица започна разследване, когато водещ на тв "Дожд" призова зрителите да осигурят "оборудване на тези руснаци, които са на фронтовата линия", изразявайки "надежда, че можем да помогнем с оборудване и основни удобства на фронта".

Главният редактор на "Дожд" Тихон Дзядко каза тогава, че каналът "не се занимава с оказване на никаква помощ на руската армия" и че събира информация за руски военни престъпления.

Законът на Латвия гласи, че телевизионните канали могат да загубят лиценза си, ако нарушат закона три пъти в рамките на една година.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна