Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Острова обмислят мерки срещу бактериална инфекция, отнела живота на 9 деца

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Антибиотици могат да бъдат давани на децата в училище, за да се спре разпространението на бактериалната инфекция, причинена от стрептококи от група А, която вече взе девет жертви.

Министърът отговарящ за училищата Ник Гиб заяви тази сутрин за Скай нюз, че Агенцията за здравна сигурност работи в тясно сътрудничество с училищата, където има регистрирани случаи на заразявания и дава конкретни съвети на онези, които биха използвали пеницилин. Специално внимание се обръща на родителите да следят за симптомите, които включват възпалено гърло, треска, висока температура и кожни обриви.

Думите на Ник Гиб идват след като от Северна Ирландия бе съобщено за нов случай на дете, починало от бактериалната инфекция. Това е 5-годишно момиченце, посещавало основно училище в Белфаст. Момиченцето е постъпило в интензивно отделение, но лекарите не са успели да го спасят.

Вестник "Индипенънт" съобщи, че пеницилин или алтернативен антибиотик ще бъде даван на децата в огнищата на зараза дори и да нямат симптоми. Общопрактикуващите лекари във Великобритания обикновено избягват масово предписание на антибиотици, защото това може да доведе до резистентност към сериозни инфекции сред населението. Вестникът обаче цитира здравни служители, които потвърждават този план и посочват, че изолацията при децата по време на пандемията от Covid-19 вероятно е допринесла за отслабването на имунитета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна