Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За багрите на Родопите, за красотата на традициите, за лечебната сила на българските народни танци

Мария Василева и Стоян Пейков: Народната песен е любов!

Възпитаник и преподавател от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка“ гости в рубриката на БНР – „Младите хора, които ме вдъхновяват“

4
Стоян Пейков и Мария Василева
Снимка: Гергана Хрисчева

Народната музика, българските традиции и българският фолклор за нас са любов, призвание и възможност да покажем красотата и богатството му във всичките му форми - песни, музика, танци, багри и чувство да изразиш и обогатиш себе си…“.

Това казаха в рубрика на БНР – „Младите хора, които ме вдъхновяват“ Мария Василева и Стоян Пейков от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка“.

Мария Василева е от Пазарджик, тя е на 16 години и учи трета година пеене в Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка“.

Стоян Пейков е от Девин. Той е бивш възпитаник на музикалното фолклорно училище, а днес е преподавател по камерна музика там.

Национално училище за фолклорни изкуства ''Широка лъка

Фолклорното училище в Широка Лъка обучава млади хора от цялата страна в български народни танци, песни и инструменти. То разполага и с концертна зала с 200 места. Чрез множеството си художествени състави училището популяризира фолклорното богатство на България в страната и чужбина. 

На 22 декември от 18 часа в залата на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка“ за пореден  път жителите и гостите на Широка лъка ще могат да се насладят на традиционния Коледен концерт на възпитаниците на музикалното училище от всички художествени състави. 

Национално училище за фолклорни изкуства ''Широка лъка

"На 22 декември можете да дойдете на ежегодния голям Коледен концерт, в който ще вземат участие всички художествени състави на училището - представителния оркестър, хор, камерни гурпи, солисти, танцовия състав на училището. Празник, който обединява всички", каза Стоян Пейков.

Мария Василева - Национално училище за фолклорни изкуства ''Широка лъка

"Имам музикални роднини, аз от малка обичам да пея народни песни и пея непрестанно. Обичам българския фолклор, а най-любимото ми са концертите на сцена! Сцената те зарежда!

Смятам, че българският фолклор е застъпен сред младите хора и точно училище като нашето в Широка лъка го доказва. Така се предава от поколение на поколение народната традиция", сподели Мария Василева.

"Според мен може още по-широко да се разпростанява българският фолклор, затова и ние имаме непрекъснати участия, конкурси, мероприятия! Водим учениците навсякъде - това е нашата мисия - те на сцената да показват истинските български народни традиции, песни, танци, музикални инструменти.

В днешното време се налага много по-свирепо да се показва на хората, че ние съществуваме", категоричен е Стоян Пейков.

Стоян Пейков - Национално училище за фолклорни изкуства ''Широка лъка

В началото той започва да свири на китара и то любителски, но в училището разбира, че може да се реализира професионално и открива богатствата на българския фолклор. Днес свиря на тамбура и преподам, нямам колебания в моя път, каза още Стоян. 

"За мен народната песен е чувство и начин да изразяваме себе си, да се чувстваме добре и да го правим с желание. На сцената се обогатяваш, а най-добре се чуствам на сцената в Широка лъка", изтъкна Мария.

Мария мечтае да продължи в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Национално училище за фолклорни изкуства ''Широка лъка

Учениците имат и своите добри каузи. Преди месец училището от Широка лъка и това от Котел правят благотворителен концерт в помощ на двете музикални училища.

Мария обожова Родопите - нейните багри и усещането за дома. Приятелите й я подкрепят в мисията и да разпространява народното творчество. Което е любов!

За Стоян вдъхновението в пъстрота и богатството на всяка фолклорна област на България. По думите нашият фолклор лекува - стига да отвориш сърцето си за този океан от красота да влезе в душата ти!

Национално училище за фолклорни изкуства ''Широка лъка

НУФИ “Широка лъка” е открито на 1 септември 1971 година. В него се обучават талантливи млади хора от цялата страна в Български народни танци, Народно пеене и Народни фолклорни инструменти (гайда, кавал и др.).  

Училището предлага отлични условия за работа на учители и ученици. Учебен корпус с 16 класни стаи, 63 акустични кабинетa за индивидуално обучение, концертна зала с 200 места, библиотека, фонотека, сладкарница, физкултурен салон, фитнес зала, общежитие. 

Художествените състави на територията на НУФИ „Широка лъка” – представителен хор и оркестър, камерен хор и оркестър, танцов състав, тамбурашки оркестър, гайдарски състави (джура и каба), групи за автентичен фолклор, камерни групи са възможност за талантливите възпитаници да намерят творческа реализация оше по време на своето обучение. 

Национално училище за фолклорни изкуства ''Широка лъка

Чрез художествените състави училището популяризира фолклорното богатство на България. Многобройни са концертите в страната и чужбина. Представителни групи на училището са гостували в Либия, Швейцария, Гърция, Белгия, Франция, Молдова, Германия, Ирландия. 

За израстването на училището, като притегателен център за музикална култура имат изключителен принос композиторите Стефан Мутафчиев, Коста Колев, Костадин Льолев, Костадин Шопов, Милчо Василев, родопските гайдари Михаил Калфов, Дафо Трендафилов, гъдуларите Кольо Запрянов, Никола Тенев, народните певци Анка и Стефка Кушлеви, Светла Тенева, Павел Куцев, Елена Каневска, Георги Маринов. 


Още от рубриката  на БНР "Младите хора, които ме вдъхновяват" слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна