Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският съд отхвърли оспорването на фонда на ЕС за възстановяване от Covid-19 за 800 млрд. евро

Снимка: next-generation-eu.europa.eu

Конституционният съд на Германия отхвърли правно оспорване на фонда на ЕС за възстановяване от Covid-19 в размер на 800 милиарда евро - ход, който ще бъде посрещнат с облекчение в европейските столици, съобщава "Файненшъл таймс".

Държавите членки на ЕС се впуснаха в емитирането на общи заеми, за да подкрепят фонда, наречен Next Generation EU. Събраните средства бяха предоставени на страните членки под формата на безвъзмездни средства и на заеми.

Правното предизвикателство беше повдигнато от Бернд Луке, един от основателите на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", и от Хайнрих Вайс, бизнесмен, който някога е бил ръководител на германското бизнес лоби BDI.

Двамата твърдяха, че Германия може да се наложи да плати сметката за целия фонд, ако другите страни не изпълнят задълженията си за плащане. Те също така казаха, че фондът няма основание в договорите на ЕС и поискаха Германия да се оттегли от програмата.

Ако оспорването им беше успешно и съдът беше постановил, че фондът нарушава германската конституция, делото щеше да бъде отнесено до Европейския съд в Люксембург, напомня "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени