Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Снимка: Архив

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция.

В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е спаднала с над 70%. 

Производството на храна е пряко свързано със здравето на почвата, a методите на съвременното земеделие я увреждат и тя постепенно губи своето плодородие.

В България вече има възможности да се прилагат множество решения и добри практики по този проблем. Те биха помогнали да се възстановят ерозиралите почви, да се подобри качеството на храната, да се възстанови биоразнообразието и да се намали използването на химични препарати. 

Технологиите в земеделието навлизат по много пътища

За проблема трябва да се говори, а решаването му минава през всички нива - от земеделците до политиците, за да се промени начинът на работа с почвите, заяви пред Радио София Николай Генов, председател на кооперация "Хранкооп".

„Почвата има нужда от разнообразие, да сеем и покривни култури. Трябва да спрем да я тормозим и да я оставим покрита с растителни остатъци. При здрава почва няма нужда от препарати, а плодовете са по-богати на хранителни стойности“, смята Александър Китев. Той обработва 10 хиляди декара земя и от 10 години в неговото стопанство се прилагат практики, които опазват почвата. Китев е председател на Браншовата асоциация на българските земеделци, които работят по технологията No-Till , или обработка на почвата без оран.

Невена Николова присъства на форума “За почвите, климата и хората” и предлага допълнителна актуална информация по темата.
Чуйте.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени