Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: До последния момент България и Румъния ще продължат дипломатическите усилия за Шенген

Президентът Румен Радев и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел (вдясно) разговарят по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана, Албания, 6 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България има всички шансове догодина да стане част от Шенген, заяви президентът Румен Радев, който е в Тирана за срещата на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани.

До последния момент България и Румъния ще продължат дипломатическите усилия за присъединяване към Шенген, коментира президентът Румен Радев на срещата на върха Европейския съюз - Западни балкани в Тирана:

"Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България, вече десетилетия. Тези настроения, аз мога да кажа - предубеждения - къде основателни, къде не, те много трудно се пречупват", отбеляза Румен Радев.

В Тирана австрийският канцлер потвърди днес позицията на Виена, че е против присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Преди ден вътрешният министър на Австрия даде ясно да се разбере, че няма одобрение от страна на Виена за разширяването с България и Румъния.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е оптимист, че следващата година България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген: „На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини - нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка и Механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев - оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред", заяви Рюте.

България има всички шансове догодина да стане част от Шенген, заяви и президентът Румен Радев. Той потвърди, че страната ни ще продължи да работи на всички нива по темата и призова партиите да не я политизират:

"Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България, вече десетилетия, къде основателни, къде не, те много трудно се пречупват. Този парламент трябва да приеме законите по плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина и това го знам от разговора най-вече с двете страни, които все още се колебаят, специално с Марк Рюте, догодина България да се присъедини към Шенген. Но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията, без емоции и най-вече без емоции вътре в България", коментира президентът Радев.

Сред изказаните причини Австрия и Нидерландия да са против включване на България в Шенген е сигурността на границата ни с Турция и недостатъчните успехи в борбата с корупцията.
Решение за евентуално разширяване на Шенгенската зона трябва да се вземе след два дни от Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел. Чрез писмо, подписано от всички български евродепутати и над 50 техни колеги, днес беше зададен въпросът дали страните, които са против включването на България в Шенген, имат легитимни мотиви да спрат разширяването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна