Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметове на общини, в които има общински ВиК дружества, се обявиха против окрупняване на сектора

Донка Михайлова
Снимка: БГНЕС

Кметовете на 15-те общини в България, в които има общински ВиК дружества за пореден път се обявиха против окрупняването на сектора и присъединяването им към държавните ВиК оператори, което се предвижда в проект на закон за водоснабдяването и канализацията, публикуван на 30 ноември.

Кметове и представители на тези общини се събраха днес в София, за да обсъдят проблема и да решат какви действия да предприемат, за да запазят общинските си ВиК дружества.

Една от засегнатите общини е Троян, а кметът й Донка Михайлова поясни защо тези общини са против  по думите й унищожаването на собствените им ВиК дружества.

"Ние категорично възразяваме за задължително законово окрупняване на обособените територии и лишаване на Общинските съвети от правомощията да притежават и управляват собствените си дружества, в които активите са изградени изцяло с наши усилия. Тревожи ни това, че окрупняването ще доведе до повишаване на цената на водата. На практика инвестициите в развитие на ВиК мрежата в общините ни рязко ще намалеят".

Михайлова допълни, че 15-те общини ще настояват за срещи с министъра на регионалното развитие и благоустройството и омбудсмана.

"Готвим и сериозни юридически аргументи, които са свързани най-вече с това, че нашите общини се лишават от правата да управляват собствените се активи. На практика общинската собственост няма да може да отговаря на член 17 от Конституцията, така че да бъде равнопоставена с държавната собственост. Ще търсим подкрепата на президента, ако се наложи, ще търсим механизми за оспорване на закона пред Конституционния съд".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.