Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С кауза "Грамотност" в НДК до неделя

Започна 49-ият Софийски международен панаир на книгата. Любимите книги и автори ви очакват от 6 до 11 декември в Националния дворец на културата.
Снимка: БГНЕС

Панаирът на книгата беше открит в НДК. Повече от 150 издателства са разположили щандовете си на четири от етажите. Организатор е Асоциация "Българска книга".

Това издание на Панаира на книгата е посветено на кауза "Грамотност" и е най-голямото след началото на Covid пандемията.

Четене с разбиране е мотото и на Панаира на книгата, и на съпътстващите два фестивала: десетият Софийски международен литературен фестивал и петият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

До неделя включително организаторите обещават срещи на читателите с автори, преводачи и илюстратори на най-добрите книги през годината.

Чуждестранните автори, които ще са в София специално за форума, са 18, което е рекорд, каза Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга", като отново напомни искането на издателите 9-процентната ставка на ДДС за книгите и учебниците да се запази постоянно. Това беше въведено като временна мярка заради икономическите ефекти от Covid пандемията и по закон изтича сега през декември.

"Защото всъщност книгите не са стока като всяка друга, при тях връзката между повишаването на цената и намаляването на четенето е абсолютно пряка - тоест ние очакваме, че когато се повишат цените на книгите, хората започват да четат по-малко". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.