Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха пред парламентарната комисия по казуса

Министър Христов: В момента действа моето писмо за едностранно прекратяване на меморандума с "Джемкорп"

Това ще прекрати действието на документа след около 2-3 седмици, посочи министърът

Росен Христов на заседанието на временната парламентарна комисия по казуса за меморандума с "Джемкорп" - 6 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Росен Христов каза, че в момента действа неговото писмо за едностранно прекратяване на меморандума с американската компания "Джемкорп", което ще прекрати действието на документа след около 2-3 седмици.

Пред Временната парламентарна комисия за установяване на фактите, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиард долара с "Джемкорп" от правителството на Кирил Петков, Росен Христов заяви:

"За момента, въпреки че имаме сериозна индикация от ответните страни, че няма да имат претенции, те не са подписали споразумението за прекратяване, тоест изчакват срока за едностранното прекратяване. И що се отнася за щетите - такива към момента няма установени, но то е, защото още не сме приключили пълната проверка, включително и за щети, причинени от изтичане на информация, този процес продължава. И тъй като анализът излиза от нашите компетенции - на Министерството на енергетиката, сме подали доклад до ДАНС".

Днес депутатите от комисията изслушаха само бившия енергиен министър Александър Николов, но обявиха, че не са получили отговори на своите въпроси.

Бившите управляващи, а сега депутати - Кирил Петков и Асен Василев, както и Лена Бориславова, не дойдоха, за да бъдат изслушани във временната комисия, която се очаква на следващото си заседание да обсъди и доклад със заключенията си по темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна