Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС иска от СТО да се произнесе по търговски спорове на съюза с Китай

Световна търговска организация (СТО)
Снимка: wto.org

Европейският съюз ескалира два търговски спора с Китай, като поиска от Световната търговска организация (СТО) да свика комисии, които да се произнесат по тях, съобщава "Файненшъл таймс".

Първият спор е относно предполагаемото търговско ембарго върху вноса в Китай от Литва, а вторият е относно защитата на притежателите на високотехнологични патенти в ЕС.

"И в двата случая китайските мерки са много вредни за европейския бизнес", се посочва в изявление на Европейската комисия.

Този ход идва в момент на нарастващо търговско напрежение между Китай и ЕС, като съюзът е подложен на натиск от САЩ да заеме по-твърда линия с Пекин.

Комисията добави:

"Дискриминационните мерки на Китай срещу Литва засягат търговията в ЕС и веригите на доставки в рамките на ЕС и оказват влияние върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС. Премахването на тези мерки е както в икономически, така и в стратегически интерес на ЕС".

В изявлението на Комисията също така се казва, че мерките на Китай са намалили търговията от Литва с 80 процента.

От декември 2021 г. Китай прилага дискриминационни и принудителни мерки срещу износа от Литва и срещу износа на продукти от ЕС, съдържащи литовско съдържание, добави ЕК.

Патентното дело пък включва решения на върховния съд на Китай, които не позволяват на компаниите да защитават своите патенти чрез осигуряване на лицензионни сделки в чуждестранни съдилища.

"Китайските производители поискаха тези съдебни забрани, за да оказват натиск върху притежателите на патентни права да им предоставят по-евтин достъп до европейска технология“, се казва в изявлението на Комисията.

Органът за уреждане на спорове на СТО (DSB) ще обсъди искането на 20 декември. Китай може да се противопостави еднократно на създаването на така комисия за решаване на спорове. Ако това стане, ЕС ще поднови искането си и такава комисия ще бъде създадена на заседание на DSB на 30 януари 2023 г.

Ако бъде взето решение в полза на ЕС и Китай не се съобрази с него, СТО може да предприеме наказателни мерки в очакване на обжалване, посочва "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени