Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EЦБ настоява за спешни регулации след спукването на множество "крипто балони"

Фабио Панета, член на борда на ЕЦБ
Снимка: Reuters

"Крипто-активите са тук, за да останат, така че тяхното регулиране е спешно необходимо, за да се защитят инвеститорите и стабилността на глобалния финансов пейзаж", заяви в сряда членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета, предаде Ройтерс.

Крипто инвеститорите претърпяха поредица от удари тази година - от срива на борсата FTX до срива на "стабилната валута" TerraUSD и рязкото поевтиняване на биткойна.

"Това не е просто балон, който се пука. Това е като пяна: множество балони се пукат един след друг", каза Панета в своя реч по време на събитието Insight Summit в Лондонското бизнес училище.

Необезпечените крипто-активи са форма на финансов хазарт без социално или икономически полезна функция, така че задачата е да се осуети престъпната дейност, да се защитят непретенциозните инвеститори и да се спаси финансова система, която може все повече да се преплита с крипто-активи, каза още Панета.

Според него дори "стабилните валути" (stablecoins), които трябва да запазят стойността си чрез връзки с пул от активи, са стабилни само на име.

"Но тези недостатъци сами по себе си е малко вероятно да означават края на криптовалутите, тъй като хазартът е може би втората най-стара професия в света", отбеляза Панета.

Връзките между крипто пазара и финансовата система могат да се засилят, особено ако големите технологични компании навлязат в сектора, което означава, че е необходимо спешно регулиране, подчерта членът на ЕЦБ.

Регулаторните усилия трябва да бъдат насочени основно към предотвратяване на използването на крипто-активи за заобикаляне на финансовото регулиране и към защита на основната финансова система от крипто рискове, каза още Панета.

Той призова за "адекватно регулиране и данъчно облагане" на крипто-активите, но също така подчерта, че "само цифровите пари на централна банка" могат да осигурят "безрисков и надежден актив за цифров сетълмент".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна