Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекият суров петрол на САЩ поскъпна с 4% след спиране на нефтопровода Keystone заради теч

Американският лек суров петрол WTI поскъпна рязко с 4%, след като канадската компания TC Energy Corp. спря тръбопровода Keystone, тъй като е бил засечен петролен разлив в Небраска. Тръбопроводът Keystone Pipeline System е ключова нефтопроводна система в Канада и Съединените щати с преносен производствен капацитет от 622 000 барела на ден.

Компанията TC Energy съобщи, че спирането е станало в 20.00 часа местно време в сряда, след като е било установено спадане на налягането в системата. Екипите работят за ограничаване на изтичащия петрол, открит на 32 километра южно от Стийл Сити, Небраска.

В съобщение за инцидента не се уточнява количеството на изтеклия петрол.

Нефтопроводът Keystone доставя канадски суров петрол от Алберта до Средния запад на САЩ и до крайбрежието на Съединените американски щати по протежение на Южните щати, с излаз на Мексиканския залив. Той е ключова част от мрежата за износ на петрол на Канада.

На 15 ноември компанията обяви, че ще намали доставките по тръбопровода поради някои тежки инциденти, свързани с времето, без да уточнява размера или продължителността на ограниченията.

Новината за спирането на нефтопровода Keystone предизвика ръст на фючърсите на американския лек суров петрол с повече от 4% обратно над 75 долара за барел - само ден, след като те удариха ценово дъно за тази година от 71,75 долара за барел (най-ниско ниво от 22-ри декември 2021 г.).

Графика на американския лек суров петрол WTI (в долари за барел)


Фючърсите на петрол Брнет също реагираха на новината, нараствайки с 2% към 78,70 долара за барел.

Подкрепа за поскъпването на петрола след четири поредни сесии на солиден ценови спад оказва и предпазливият оптимизъм относно разхлабването на Covid ограниченията в Китай, което би довело до рестартиране на втората по сила световна икономика и до повишаване на търсенето на горива от глобалния най-голям техен вносител.

В същото време правителствените данни на САЩ от снощи показаха намаляване на складовите запаси от суров петрол с 5,2 милиона барела през последната седмица, но при неочаквано голямо нарастване на запасите от петролни дестилати и бензин, което показва, че търсенето остава слабо. През миналия уикенд пък "ОПЕК +" реши да се придържа към съществуващата си политика за намаляване на добива на петрол с 2 милиона барела на ден в сила от ноември.

Въпреки това страховете за потенциален спад в петролното търсене, предизвикан от една надвиснала глобална рецесия, ограничават в последното време опитите за по-сериозно поскъпване на петрола. Развитите икономики, особено тези на САЩ и в Европа, са свидетели на спад в производствената активност поради затягане на финансовите условия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна