Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монументът „Бузлуджа“ отваря врати за няколко часа

Снимка: Марияна Стоичкова

Паметникът "Бузлуджа" на едноименния старопланински връх отваря врати официално днес. Достъп до вътрешността му ще имат представители на медиите, държавните институции, дарители и доброволци, съобщи председателят на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова. 

"Това е събитие, в което показваме резултатите от труда през тази година, а именно работата по обезопасяването на сградата - тя да бъде приведена във вид, достъпен за посетителите", сподели арх. Иванова. В предаването "Репортер" тя допълни, че покривът е бил обезопасен, а опасността от падащи предмети - премахната. 

Архитект Дора Иванова от 2015 г. е същински обединител в каузата монументът "Бузлуджа" да бъде консервиран и върнат на обществото. Откакто написва дипломната си работа на тази тема, тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се планира да отвори за посетители през 2023 г. след повече от 30 години разруха и безстопанственост.

За събитието на посещение у нас ще бъдат членовете на настоятелството на фондация „Проект Бузлуджа":
- проф. Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците
- арх. Греъм Бел, член на борда на Европа Ностра, директор на „Култура Тръст“ Великобритания и на „Унгарската фондация ренесанс“
- проф. Томас Данцл, ръководител на катедра Реставрация в Техническия университет в Мюнхен


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени