Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц ще се кандидатира за втори мандат на следващите избори за Бундестаг

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц ще се кандидатира за втори мандат на следващите избори за Бундестаг. Това заяви той в интервю за медийната група Funke и за френския вестник Ouest-France.

Равносметка за една година работа на управляващата коалиция в Германия направи днес канцлерът Олаф Шолц. Пред медийната група Funke и френския вестник Ouest-France германският канцлер посочи също така, че иска да се кандидатира и за втори мандат.

"Разбира се, че ще се кандидатирам. Искам управляващата коалиция да бъде в толкова добра позиция, че да получи отново мандат", заяви той.

В същото време Шолц направи положителна равносметка на първата годишнина от създаването на коалицията. Той заяви, че е доволен, че във времена с няколко остри кризи едновременно страната е в доста стабилна позиция и правителството си върши добре работата.

 "Германия ще успее да мине добре през тази зима. Подкрепяме Украйна да се противопостави на руската агресия. Дадохме нов тласък на възобновяемите енергийни източници и започнахме модернизацията на нашата икономика", каза канцлерът.

Тези резултати са съвместно постижение на трите управляващи партии, подчерта още Шолц.

Въпреки преценката му обаче, социологически проучвания показват, че всеки трети германец не е доволен от правителството. По повод на това той заяви:

"Благодарен съм за подкрепата, която имам, и за възможността да получа още по-голяма подкрепа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна