Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шпионски роман: Как Виктор Бут беше разменен за Бритни Грайнър

Снимка: архив

Руските власти освободиха осъдената на 9 години затвор американска баскетболистка Бритни Грайнър и я размениха срещуруския гражданин Виктор Бут, който изтърпяваше 25-годишна присъдав Съединените щати. Размяната се е състояла днес на летището в Абу Даби, съобщиха от руското министерство на външните работи.

От руското дипломатическо ведомство съобщиха, че Вашингтон категорично е отказвал да включи Виктор Бут в схемата на обмена. "Въпреки това Руската федерация продължи да работи активно за спасяването на нашия сънародник. В резултат на предприетите усилия успяхме да се договорим с американската страна за организацията на обмена", пише в съобщение на министерството в “Телеграм”. Виктор Бут и Бритни Грайнър са били помилвани съответно от президентите Джо Байдън и Владимир Путин. Следователно наказателното преследване срещу тях се прекратява окончателно, съобщи руският омбудсман Татяна Маскалкова.

Името на Виктор Бут, известен още като “търговецът на смърт”, се свързва преди всичко с трафика на оръжие в горещите точки по цял свят. Руският гражданин става известен с умението си успешно да заобикаля всякакви международни санкции.

Историята на живота му вдъхновява режисьора Ендрю Никол, който създава криминалната драма “Цар на войната” с Никълъс Кейдж в главната роля. През 2010 г. Бут беше задържан в Тайланд при операция на Американската агенция за борба с наркотиците. През 2012 беше осъден на 25 години ефективно за незаконна търговия с оръжие и подкрепа на тероризма.

Звездата на американския баскетбол Бритни Грайнър играеше за женския отбор на Екатеринбург

На път за Съединените щати през февруари тя беше задържана на московското летище “Шереметиево”, след като в багажа й бяха намерени електронни цигари с масло от канабис. Грайнър беше обвинена в трафик на наркотици и осъдена на 9 години затвор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна