Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скандал в комисията по култура как министър Минеков трябва да отговаря на депутатите

Снимка: БГНЕС

В комисията по културата и медиите на Народното събрание стана скандал за това как служебният министър на културата Велислав Минеков трябва да отговаря на народните представители. Най-ожесточен беше сблъсъкът между Тома Биков от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП и Велислав Минеков.

Скандалът се разрази след въпрос на Тома Биков от ГЕРБ, свързан с Плана за възстановяване, за това дали е назначен експертен съвет по проекта за дигитализация на архивите на различните институции.

Служебният министър на културата Велислав Минеков вместо отговор, припомни на Биков негов коментар:

"В който съм описан, че съм невнятен, неадекватен, че съм посмешище, че съм ненормален. Какъв е смисълът да ви отговарям на какъвто и да било въпрос?".

Биков отговори на Минеков:

"Зададох Ви въпроса в качеството си на избран за народен представител, а Вие стоите тук в качеството си на назначен за министър, а не за избран. Когато Ви изберат, можете да имате и малко по-високо самочувствие".

В спора се намеси и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е член на Комисията по култура:

"Господин министър, тук сте да отговаряте на въпроси. Вече един час хокате народните представители, давате ни оценки, заплашвате. Имам чувството, че всички служебни министри сте минали в някаква обща школа в последния месец. Няма един служебен министър, който да е дошъл в парламента, да не се е навикал на депутатите, да не е обидил институцията Народно събрание, да е отговорил на какъвто и да е въпрос, и да стане и да си тръгне".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.