Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ планират 858 млрд. долара за военни разходи догодина

Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите на САЩ подкрепи законопроект, който проправя пътя към рекорден бюджет за отбрана, от 858 млрд. долара през следващата  година, което е с 45 млрд. долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, съобщи Ройтерс. 

Камарата прие компромисeн вариант на Закона за националната отбрана (NDAA), който е задължителен за приемане и определя политиката на Пентагона, с 350 на 80 гласа, което значително надхвърля мнозинството от две трети, необходимо за приемането на закона и изпращането му за гласуване в Сената.

NDAA за фискалната 2023 г. разрешава военни разходи в размер на 858 млрд. долара и включва увеличение на заплатите на военнослужещите с 4,6 %, финансиране на покупки на оръжия, кораби и самолети, както и подкрепа за Тайван, който е изправен пред опасността от агресия от страна на Китай, и за Украйна, която се бори с нахлуването на Русия. (Фискалната година в САЩ започва на 1 октомври и завършва на 31 септември б.р.)

Законопроектът предвижда най-малко 800 милиона долара допълнителна помощ за Украйна и редица разпоредби за укрепване на Тайван на фона на напрежението с Китай.

Предвиждат се повече средства за разработване на нови оръжия и покупки на оръжейни системи, включително изтребители Ф-35 на "Локхийд Мартин" и кораби, произведени от "Дженерал дайнамикс".

NDAA включва и разпоредба, поискана от много републиканци, която задължава министъра на отбраната да отмени изискването членовете на въоръжените сили да се ваксинират против Covid-19. Бюджетът по NDAA за 2022 г. е 777,7 млрд. долара.

Очаква се Сенатът да приеме NDAA през следващата седмица и да го изпрати в Белия дом, където президентът Джо Байдън да го подпише.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени