Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бритиш Петролиум" работи активно за продажбата на дела си в "Роснефт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Бритиш Петролиум" (BP plc) заяви в петък,  "активно" работи върху опитите си да се освободи от дяловото си участие в руската държавна петролна компания "Роснефт".

Компанията нарече процеса "сложен" както поради санкциите, наложени от международната общност, така и поради руските разпоредби, като добави, че най-вероятно ще се "проточи във времето".

BP обяви още през февруари, само дни след началото на руската инвазия в Украйна, че ще продаде своя дял от 19,75% в "Роснефт".

В днешното си изявление компанията подчерта, че оттогава не е получавала никакви плащания на дивиденти от Роснефт и "няма очаквания да получи такива в бъдеще".

По-рано в петък френският енергиен гигант TotalEnergies пък обяви, че е решил да изтегли двамата си директори от втория по големина производител на природен газ в Русия "Новатек" (Novatek), тъй като неговите представители трябваше "да се въздържат от гласуване на заседанията на борда на директорите на тази компания“ след наложените от ЕС санкции спрямо Москва.

Френската компания сподели, че нейният дял от 19,4% в Novatek не може да бъде продаден "предвид преобладаващите споразумения на акционерите" и като такъв ще доведе до "обезценка от приблизително 3,7 милиарда долара в отчетите за четвъртото тримесечие на 2022 г.".

"TotalEnergies постепенно започна да се оттегля от руските си активи, като същевременно гарантира, че ще продължи да доставя газ за Европа“, отбелязва още компанията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна