Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо да ходи на училище, седемгодишният Благовест се бори с тежки здравословни проблеми

Незрящо неподвижно дете от Крумовград се нуждае от нова инвалидна количка

Кампанията "Българската Коледа" е спомогнала за закупуване на специален корсет за момчето

Снимка: bgkoleda.bg

Благовест Илиев от Крумовград е единственото дете от област Кърджали, включено в списъка за подпомагане на кампанията "Българската Коледа".

Детето е само на седем години, но вместо да е в първи клас, то се бори с тежки заболявания. Не може да ходи и да вижда, което се отразява на нормалното му развитие. Проблемът е липсата на точна диагноза и за това лечението в момента е само симптоматично. Семейството на Благовест разчита на "Българската Коледа" да финансира рехабилитацията на момчето и закупуване на помощни средства.

Проблемите за Благовест започнали, когато бил на 6 месеца. Тогава майка му забелязала, че бебето криви едното си око, не проследява и не извършва движения. Първо семейството потърсило очен лекар, а после невролог. В Пловдив чули страшната вест, че може би се касае за церебрална парализа. Точна диагноза обаче така и не била поставена. Месец по-късно момченцето за първи път било прието в детското отделение на пловдивска болница.

"Там започнаха вече по-дълбоките изследвания, повече специалисти, които да го погледнат обективно. След това се тръгна към генетични изследвания, които просто ни показаха сериозността на нещата. Като родител не исках да повярвам какво ми се случва. Продължаваме да се борим до ден днешен", разказва майката Венелина Илиева.

Благовест има двустранна зрителна атрофия, изкривяване на гръбнака, епилепсия. Заради липсата на точна диагноза, лекарите не могат да назначат лечение. Детето пие сироп за успокояване на нервната система.

Когато Венелина родила второто си дете в Англия, тя запазила стволови клетки, за да се използват, но така и изход не се намерил. Консултирала се е и в Турция, но и там препоръчали само симптоматично лечение. Сега Венелина се опитва да направи живота на Благовест по-лек – с рехабилитация, ежедневни масажи и плуване.

"Търся варианти да му облекча ежедневието, да му е по-спокойно, защото се схваща, ако цял ден го държим седнал или легнал."

Благовест Илиев и преди е участвал в "Българската Коледа". Освен за помощни средства, кампанията е помогнала и за закупуване на специален корсет за сколиоза.

Семейството живее на по-висок етаж, а асансьор в жилищната сграда няма. Сега майката Венелина ще търси възможности и чрез европейски програми.

"Ще се опитам през някаква европейска програма да кандидатствам. Той е незрящ. Става все по-тежко. Детето си расте, но не може да се движи самичък въобще."

Мечтата на Венелина е да купи нова инвалидна количка, защото старата е вече тясна. Това е едно от нещата, за които отново ще разчита на "Българската Коледа".

Две седмици преди Рождество Венелина и малкият Благовест от Крумовград отправят своите пожелания:

"Нека всички да бъдат живи и здрави и да посрещнат светлите ни празници! От здравето по-хубаво няма."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени