Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на златото се понижава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на златото слабо се понижава тази вечер, тъй като пазарите очакват резултатите от срещата на Федералния резерв на САЩ (ФЕД), търговските данни и коментарите на експертите.

Към 19:11 ч. българско време цената на февруарските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 4,8 долара, или 0,26%, до 1820,7 долара за тройунция. Мартенските фючърси на среброто се повишиха с 0,66% до 24,148 долара за тройунция.

Годишната инфлация в САЩ се забави повече от очакваното - до 7,1% през ноември от 7,7% месец по-рано, при прогноза за 7,3%. Месечната инфлация също бе по-ниска от прогнозираната - 0,1% спрямо 0,4% през октомври.

Темпът на нарастване на потребителските цени в страната е един от основните определящи фактори за инвеститорите по отношение на бъдещите действия на ФЕД за лихвената политика.

„Всякакви меки коментари от страна на регулатора могат да дадат нов тласък на златото. И обратното, ястребовата реторика може да определи фаза на консолидация или умерена корекция...“, заяви пред MarketWatch анализаторът на Kinesis Money Карло Алберто Де Каза.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!