Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Димитров: Здравеопазването трябва да е част от националната сигурност

Доц. Еленко Попов: Пациентът винаги е в сърцето на всичко

Млади онколози от ИСУЛ са гости в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата как се избира с коя терапия да се започне лечението при онкоболен пациент

3
Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”
Снимка: болница ИСУЛ
Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е продължение на епизода за пътя на пациента със злокачествени заболявания.

Защо в България липсва медицинския контрол къде, какво и как се прави в здравната система?

Защо ключовата дума за успех е медицина, базирана на доказателствата?

Защо спешно ни е нужен Национален раков регистър?

Защо много често при пациентки с напреднал стадий на заболяването, когато вече има метастази, се пристъпва към операция, когато по-добрият подход е да се започне с друга терапия?

Защо е толкова важен масовият скрининг на злокачествените заболявания? Защо няма връзка между Комплексните онкологични центрове у нас с тези от Европейската онкологична мрежа?

Трябва ли здравеопазването да е част от националната система за сигурност, а не да бъде търговия?

Слушайте епизода тук: 


Гости в епизода са:

✅Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

✅Д-р Георги Димитров - Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Д-р Георги Димитров и доц. Еленко Попов -  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

От разговора ще научите:

Как се преценява кой е правилният подход при избор на първоначална терапия при пациент със злокачествено заболяване

✅Защо трябва да се следи за спазването на правилата за добрата медицинска практика

✅Защо едно и също заболяване се лекува по-различен начин в различните центрове и болници и до какви резултати води това

✅Защо онкологично болните трябва да се реферират в Специализирани центрове

✅Как Националната информационна система ще подпомогне тези процеси, макар, че срещу нея има недоволство

✅Трябва ли да има политическа воля да се въведат всеобхватни национални програми за скрининг и ранна профилактика

✅Имаме ли напредък в онкологията у нас и къде

✅Защо няма връзка между КОЦ - овете  у нас с европейските референтни онкологични центрове

Фрапиращ случай на пациентка с рак на гърдата и на белия дроб, която е насочена към погрешен път на терапия и какво следва от това

✅До какво води липсата на центализиран достъп за проследяване на пациентите

✅Имаме нужда от национална всеобхватна стратегия за диагностика и лечение

Д-р Георги Димитров            Снимка: болница ИСУЛ

"Средностатистическите резултати, които постигаме в България в лечението на онкоболните, независимо,че имаме бърз достъп до специалисти, до изследвания, до диагностика, сочат, че въпреки това сме на едни от водещите места по смъртност от злокачествени заболявания", посочи д-р Георги Димитров.

"Ние имаме много случаи при напреднало злокачествено заболяване, особено при рак на гърдата, когато не се избира най-добрия подход в лечението.

Направихме анализ преди пандемията и се оказа, че за периода 2015 - 2019 г. при пациентки в София с рак на гърдата, които са в 4- ти стадий и с метастази, 30 на сто са били оперирани, а според всеки европейски гайдлайн първото звено за лечение е химиотерапия (или в взависимост от биологията на тумора - антитуморна терапия) - тоест това са било излиши операции в 99 на сго от случаите. Това е забавило лечението на пациенткити. Понякога хормоналното лечение, назначено от медицински онколог преди операция за контролиране и смаляване на тумора, подпомага за по-добър достъп към операцията", каза още д-р Димитров.

Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

"Не става въпрос за погрешен подход в избора на терапия. Става въпрос за това, че в съвременната медицина ключовата дума е медицина базирана на доказателствата. Тоест няма грешен и правилен подход, има правилен, по-правилен, най-добър ..... Точно тук идва ролята на правилата за добра медицинска практика", изтъкна доц. Еленко Попов. 

По думите на доц. Попов правилата за добра клинична практика в България не са закон, те са препоръки. Имаме ги, но това трябва да се прави стандартизирано, за да има еднакви резултати навсякъде.

В онкологията е от критично значение т.нар. рефериране - тоест събиране на пациентите в Специализирани центрове, които правят голям оборот от лечения и операции. Имаме ги, но те не са национални и няма всеобхватност на програмите.

Имаме много добър административен контрол, но нямаме добър медицински контрол. Това липсва в Българя - при еди какво си страдание или стадий какво се прави, какви процедури, те отговарят ли на приети правила, какъв е резултатът, какво се очаква, ако не е така, защо е така...В България контролът идва, едва когато се подаде сигнал или жалба, когато вече нещо се е случило...


Според лекарите е много важно да имаме ракови регистри. Защото когато имаш реална статистика, може да се види къде са най-големите пропуски.

"Лечението на един онкоболен не е спринт, то е маратон. Тоест то е много дълго във времето и ако имаш регистър, ти може да видиш пробойните във всяко отделно звено, къде се губи пациента и да се направи корекция", обясни д-р Димитров.

Данните ги има, статистика има перфектна, но тя не е обобщена и от нея не може да се направят генерални изводи, добави доц. Попов.


И затова и качеството на живот на пациентите със злокачествени заболявания у нас може да се окачестви с една дума - Зависи...

А трябва добрите практики, които ги имаме, да станат база за всички болници. Ние в болница ИСУЛ това го имаме и го прилагаме - няма разлика в качестовото на медицинските услуги, разказа още доц. Попов. И според него борбата за здравето е обща, а пациентът е в сърцето на всичко това.


Очаквайте продължение по темата за онкологичните заболявания у нас.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна