Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка на две деца с увреждания: Целта е да бъдат самостоятелни, когато останат сами

Снимка: bgkoleda.bg

Севелина Грозева е майка на две деца с увреждания. Тя е много благодарна на "Българската Коледа", откъдето многократно получава подкрепа.

Големият ѝ син - Христо, вследствие на раждането е с кръвоизлив в мозъка. Момчето има няколко диагнози – основната е ДЦП, фибрилна епилепсия и изоставане в развитието. Другото дете – Мартин, е имало недостиг на кислород при раждането и е с умерено изоставане в развитието, най-вече двигателно. 

За да има резултат в развитието на двете деца са необходими доста средства, с които да се заплащат съответните терапии, споделя майката.

"И физически, и психически. Трябва да работят специалисти, най-различни. Ходят на логопед, психолог, при големия има рехабилитатор. Отделно посещават група, където се учат да играят, да комуникират. Включени са различни двигателни, логопедични, психологически техники, с които работят специалистите."

Майката работи, а бабата е поела грижата за двете деца.

За голямото дете сумата от ТЕЛК-а е голяма, но пък не покрива рехабилитацията и всички процедури.

Досега "Българската Коледа" е помагала за месец, месец и половина рехабилитация. Процедурите дават резултати и децата имат напредък в развитието си. За Христо благотворителната инициатива оказва помощ вече за девети път, а за Мартин – за втори.

Севелина Грозева признава, че се борят основно с изоставането и изразява своята надежда:

"Имат много добър напредък и двамата. При големи я е едно, при малкия – друго. Целта ми е да могат да бъдат самостоятелни, когато останат вече сами, като пораснат. И се надявам да го постигна това." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени