Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер

Млади актьори представят "Проблем" по разкази на Чудомир

Освен в това представление, младата Ангелина Грозева играе и в моноспектакъла "CabAre на смърт"

Снимка: Abvc Janeva

Младата актриса и журналист в БНР Ангелина Грозева играе в спектакъла "Проблем" по разкази на Чудомир (Димитър Чорбаджийски) в Учебния театър в Нов български университет на 15 декември.

Постановчик и режисьор е Стефан Милков, а в останалите роли на сцената излизат Адела Трифонова, Борислав Вълов, Мирослав Митков, Тамара Ангеловска.

Режисьорът играе и моноспектакъл по Чудомир - "Чудомирщини", с който печели различни награди в страната.

Представлението се ражда от учебната задача на проф. Възкресия Вихърова, разказа Грозева в студиото на Радио София. Сценарият е по разказите "Даскалицата", "Наш Пондьо", "За майката и лихвите", "Туристи", "Кумата Берта".

„Проблем“ е една от най-често употребяваните думи в ежедневието ни. Витае около нас с различна сила, в зависимост от това, как е изговорена и до каква степен ни касае. Политически, технически, битови, естетически, междусъседски, световни, на по чашка или на по много. В същността на съвременния човек е заложено, закодирано той да има някакъв проблем, по възможност по-голям, дори да са повече, да жонглира с тях, да се задълбочават, но не и разрешават. А разказите на Чудомир идват, за да ни покажат, че няма разлика в човешките нрави от десетилетия насам, само сме придобили „по-купешки“ речник. И да, началото на проблема винаги е в друг, не в самите нас. Нищо друго не ни остава освен, да се насладим на поредния „Проблем“, коментира Ангелина Грозева.

Според създателите на постановката Димитър Чорбаджийски - Чудомир успява да улови колорита на българските традиционни образи и проблеми, които и днес са актуални. Чрез разказите си успява да осмее всички пороци на българското общество като клюкарене, злоба, присмиване, глупост и да ги представи по забавен начин, но и да ни накара да се замислим.

„В езика на Чудомир се улавя и не само майсторството му с шегите, но и с играта му на думи и богата палитра от думи, с която работи. Не случайно казвам палитра, защото Чудомир е и художник и това наистина се усеща в начина му на писане. И мисля, че това е авторът, който най-умело успява да окарикатури българското общество и чрез платното и четката, и чрез думите в симбиоза“, допълва актрисата.


Ангелина Грозева играе и в моноспектакъла "CabAre на смърт" с режисьор Георги Стефанов. Премиерното представление на 30 юли т.г. играе с благотворителна цел. В него са комбинирани части от драматургията на едноактната пиеса на Деян Дуковски – „Малколм Мухарем“, и популярния филм на Боб Фос – „Кабаре“.

Пиесата поставя въпроса за пороците на днешно време, които използваме като притъпяване на болката, която временно затваряме, докато не се отвори голямата ни рана и не я посипем със сол. Почти всяка жена, която обича е изправена пред едни подобни въпроси и избори. Искахме да покажем и вътрешния свят на една жена, която е принудена да танцува всяка вечер, която е принудена да си спомня всяка минута, че любовта й е невъзможна, която трябва да се отдаде на пороците, за да забрави. Спектакълът иска да постави въпроси пред зрителите, които да са една червена лампа за младите хора, за лесния и бързия свят, в който живеем, и в който трябва да правим тежки избори, коментира още Ангелина Грозева.


Ангелина с водещата на "Радиокафе" Гергана Пейкова

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна