Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добра грижа за недоносените бебета в Търговище с апаратура от "Българската Коледа"

Кувьоз за интензивни грижи и мобилен рентгенов апарат са сред придобивките на болницата

Снимка: МБАЛ Търговище

Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище отново е част от инициативата "Българската Коледа". Новата апаратура е пристигнала преди месец и с нея вече активно работят специалистите от отделението по неонатология. Годишно в търговищката болница се раждат около 600 деца, като близо 6% от тях са недоносени.

Новата придобивка на болницата в Търговище включва инкубатор за интензивни грижи и мобилен рентгенов апарат, разказва д-р Иван Светулков, директор на лечебното заведение.

Кувьозът е снабден с всички необходими възможности за обдишване, затопляне и поддържане на цялостната функция на организма на едно недоносено дете, пояснява той.

"Този апарат ни улеснява в огромна степен, за да може успешно да достигнат тегло и зрялост, с която да си отидат при майките и бащите."

Мобилният рентгенов апарат също е за отделението за недоносени деца.

"Ще ни спестява най-малкото разнасяне на тези деца по други отделения и други места за образна диагностика, което улеснява процеса на диагностика."

Според д-р Светулков новият кувьоз дава много повече възможности за по-фина настройка на функциите при проследяване на състоянието на децата.

Не за първи път лечебното заведение е част от кампанията на "Българската Коледа". В годините назад е получавана и друга апаратура – висок клас ехограф, кувьози, мобилен рентгенов апарат, който обаче се е амортизирал и повредил.

Д-р Светулков споделя, че за обема дейности болницата е добре оборудвана, но винаги има нужда от нещо ново, тъй като с времето намалява функционалността на всеки един апарат и той се амортизира.

"Ако трябва да говорим за по-иновативни апаратури, сега ни е необходим комбиниран лазерен апарат за урология."

Трябва им и нов рентгенов апарат. Старият е от 2007 г. Използва се основно в ортопедо-травматологичното отделение, където работата е в голям обем.

Снимките са предоставени от лечебното заведение

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!