Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаас Нот: Пред ЕЦБ стоят повече повишения на лихвите, отколкото пред Фед

Клаас Нот, член на УС на ЕЦБ и шеф на Нидерландската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Нот (на снимката) заяви в петък, че ЕЦБ трябва да извърши повече повишения на лихвените проценти, отколкото Федералният резерв на Съединените щати.

"САЩ са по-близо до крайната точка по отношение на повишаването на лихвените проценти от нас", каза Нот на конференция със студенти в Амстердам, като добави, че смята, че ЕЦБ "няма да запълни празнината изцяло, защото проблемът е по-дълбоко вкоренен в САЩ, отколкото в Европа, тъй като американската икономика и пазарите на труда наистина прегряват".

Коментарите му идват, след като и ЕЦБ, и Федералният резерв повишиха основните си лихвени проценти с 50 базисни пункта по-рано тази седмица.

Очаква се Европейската централна банка да увеличи основните си лихвени проценти с 50 базисни пункта поне още три пъти подред, според неназован източник от ЕЦБ, цитиран в петък от Econostream Media.

Коментирайки перспективите след повишаването на лихвения процент от 50 базисни пункта на ЕЦБ от вчера, неназованият източник от банката потвърди, че е ясно, че през февруари и март ще предстоят нови увеличения с по 50 базисни пункта. Паричната политика на ЕЦБ ще стане рестриктивна след повишението на лихвите през февруари, добави той.

Следващото заседание на Управителния съвет е насрочено за 2 февруари - ден след излизането на предварителните данни за инфлацията в еврозоната за януари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна