Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите в Пловдив вече разполагат с по-добра апаратура за диагностика на малки пациенти в тежко състояние

Снимка: архив

Благодарение на инициативата "Българската Коледа" клиниките по детска хирургия и по педиатрия и генетични заболявания към Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив получиха нова апаратура. Финансова помощ беше оказана и за закупуването на реанимационна маса за Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология. 

Хиляди са малките пациенти, които се нуждаят навременна и адекватна помощ и затова технологичното обновление в тези звена на лечебното заведение е от изключителна полза.

Всички, които протягат ръка към Инициативата „Българската Коледа“ трябва да знаят, че всеки дарен лев не е отишъл напразно, смята  проф. Пенка Стефанова, завеждащ Клиниката по детска хирургия. Денонощно там постъпват деца от цяла южна България, повечето от тях в критично състояние. 

"Получихме ехограф. Служи прекрасно, много ни помага. Тази апаратура е доволно скъпа и човек, когато я има, е сигурен и в диагностиката, и в предоперативните, интраоперативните диагностики. Много е необходим този апарат и навреме дойде в нашата клиника", казва проф. Стефанова.

И тя, и колегите й си поставят високи цели, затова е и важно технологичното обновление на клиниката. Вярват обаче, че основополагаща е любовта към пациентите.

"Лечението е обмяна на енергия. Ако пациентът не ни вярва и ако ние не обичаме и не се поставяме на мястото на пациента, няма да има взаимна обмяна на енергия, няма да има резултати."

С такава любов се грижат за новородените и в Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология. Наличието на съвременна апаратура е от огромно значение, защото така можем да бъдем по-ефективни в спасяването на живота на бебетата, подчертава проф. Мая Кръстева, която ръководи отделението и която от години е част от Експертния съвет към Инициативата "Българската Коледа".

"Една част от бебетата имат нужда да бъдат възстановени техните жизнени функции поради различни причини, които обуславят забавяне в адаптацията. За да се извърши тази навременна и адекватна реанимация, е необходимо не само квалифициран персонал, но и съответното техническо оборудване, тоест наличието на реанимационна маса, която да позволи да бъдат в пълен обем осъществени тези процедури."

Над 3 500 деца се лекуват годишно в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, уточнява от своя страна ръководителят й проф. Иван Иванов, който също изтъква, че новата апаратура, закупена благодарение на "Българската Коледа", е изключително полезна за екипа.

"През изминалата година получихме един много очакван апарат – за кръвно-газов анализ. Той позволява в рамките на 10 минути ние да получаваме изключително важни параметри за всяко дете в тежко състояние. Досега това се работеше в централна лаборатория, което изискваше от 45 минути до над час време, за да получим резултати."

Огромна е заслугата на "Българската Коледа" за технологичното обновяване на детските отделения в цялата страна, което води до по-качествено лечение. Благотворителната инициатива вече толкова години успява да обедини нацията, категоричен е проф. Иванов.

"Тук няма разделяне на какъвто и да е принцип. Това е за държавата!"

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна