Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомняте ли си ги – бащата и синът, прекосили Атлантика с гребна лодка? С нова мисия

Снимка: архив, БГНЕС

Спомняте ли си Стефан и Максим Иванови - бащата и синът приключенци, прекосили с изработена от тях гребна лодка Атлантическия океан?

Със смелата си мисия двамата се превърнаха в сензация, като снимката от завръщането им, развявайки българския флаг, обиколи света, а Максим стана най-младият гребец в света, прекосил успешно океан.

Когато отплава с баща си, на 14 юни 2020 г., той е на 16 години и 293 дни. Двамата изминават 4444 морски мили, което е 8230 км, с лодка, изработена от фибростъкло от самите тях в гаража им.

Сега Стефан потегля на нова океанска гребна експедиция - първата по рода си в света. Този път без своя син, който вече е студент в Америка, в престижния Станфордски университет, и се впуска в дебрите на инженерните и компютърни науки.

Още в първите дни на следващата година международна океанска гребна експедиция се отправя на юг към Антарктида. Тя ще се състои от 6 души и един от тях ще бъде именно Стефан, лично поканен от капитана на мисията - исландецът Фиан Пол, изследователят с най-много рекорди на Гинес в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33).

Експедицията е наречена "Мисията на Шакълтън" и се отправя точно по стъпките на самоотвержения британски изследовател и неговия 28-членен екипаж на кораба "Ендюранс", по-точно на капитана и петима членове на екипажа, тръгнали да търсят помощ на остров Южна Джорджия с малка ветроходна лодка, прекосявайки Южния океан, когато корабът им затъва злощастно сред ледената необятност.

"С ветроходен морски съд ще прекосим Пролива на Дрейк. Тази експедиция ще бъде първата океанска гребна експедиция, потегляща от Антарктида през Южния океан до остров Южна Джорджия, североизточно от Нос Хорн", разказва пред БГНЕС Стефан Иванов.

Експедицията ще стартира от Антарктическия полуостров и ще се отправи към остров Южна Джорджия в района на Нос Хорн - маршрут от около 1300 км. При успех мисията ще постигне 6 рекорда на Гинес.

Разбира се, предизвикателствата няма да бъдат малко. Какви са те, Стефан Иванов описва красноречиво. 


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени