Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 2000 лева месечно са необходими на семейството за рехабилитацията и останалите занимания

Георги има разстройство в развитието на двигателните функции. "Българската Коледа" му помага за поредна година

Детето има проблеми с речта и фината моторика. Ежедневно с него работят специалисти

Георги Будинов е на 8 години и е първи клас. Има специфично разстройство в развитието на двигателните функции. Семейството се нуждае от средства за ежедневните занимания и рехабилитация на детето. 

Когато е бил на 8 месеца, Георги все още не се изправял и не можел да лази. Семейството му го завело в клиника за рехабилитация на деца с детска церебрална парализа, която момчето посещавало до неотдавна, разказва неговата майка Ивета Райкова: 

"Той е с леко изоставане, двигателно. Не може да скача, не може да тича, затруднява се в изправяне, по-трудно кляка. Речта му е бедна. Когато се опитва да се изказва, той "яде" някои от сричките, не казва цялата дума. Иначе детето абсолютно всичко разбира. Изпълнява команди и слуша." 

Заниманията на Георги и рехабилитацията са ежедневни. 

"Вследствие на логопеда той започна да говори, защото в началото изказваше думите, но без глас - ти го виждаш, че той срещу теб казва думата, но само я шепне. Благодарение на логопеда вече говори. Благодарение на рехабилитацията, която провеждахме в болницата, той ходи, специалният педагог също много му помага с това да се учи да задава въпроси, да пише, да рисува,защото Георги има голям проблем и с фината моторика - не може да подрежда малки пъзелчета, не може да хваща по-фини части с две пръстчета. Нещата при него засега се развиват добре и има огромен напредък, но доста бавно", отбелязва майката.  

Както всяко дете Георги има свои любими дейности.

"Той е доста спокойно дете. Обича да танцува, музиката му е нещо любимо. Обича да танцува, да пее, да слуша музика, обича да му се четат книжки. Като всяко дете обича да е навън с децата, да играе с тях. На него не му остава много време за развлечение и за забава, тъй като съм се постарала да му подредя графика със специалистите - да му е доста пълен, за да може да имаме по-голям напредък." 

Около 2000 лева месечно са необходими за рехабилитация и останалите занимания на Георги. Здравната каса не поема нищо.

Семейството на Георги е правило генетични изследвания, но детето няма реална диагноза, която да отговаря на неговото състояние.

"И поради тази причина Георги не получава абсолютно нищо от Здравната каса като помощ за провеждането на рехабилитацията. Всичко, което се заплаща, си го плащаме заедно с баща му. Средствата, които получаваме от "Българската Коледа" - 1200 лева, му стигнаха за провеждането на един курс в болницата от 15 дни, не повече. Той частно си посещава специален педагог, логопед, отделно си ходеше на рехабилитация. Абсолютно всеки ден на някакъв специалист, за който, естествено, се заплаща", подчертава Ивета Райкова. 

За "Българската Коледа" семейството кандидатства за поредна година.

Снимката е предоставена от семейството

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени