Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Цоло Цолов: Това е техника, която трябва да я има в специализираните заведения

Нова апаратура в болница "Царица Йоанна" улеснява лекарите да спасяват малки бебета и деца

Проф. Добрин Константинов: В реално време обменяме видяното от нас под микроскопа

Лекарите от ИСУЛ съхраняват голямо разнообразие от дребни опасни предмети, извадени от малките пациенти
Снимка: Добромир Видев

Доц. Цоло Цолов от болница "Царица Йоанна" в София показва групова карикатура, която родител нарисувал на екипа като благодарност за излекувано дете. 

Тази шарена рисунка едва ли би била възможна, ако лекарите не правеха чудеса, за да могат да спасяват най-малките, които си пъхат разни предмети в нослетата, хапват монети, камъчета и други дреболии. За да им помагат, в отделението на доц. Цолов наскоро получили наистина полезен инструмент - ендоскоп с дебелина около милиметър и половина - два.

"Тук идват и бебета за оглед – деца, които при раждането не дишат добре. Педиатрите ги изпращат тук, за да им направим преглед на гърлото. Някои от тях "кукуригат" – при тях се налага да се работи и през носа. Едно бебешко носле на 20 дена може да си представите колко е. Досега не сме имали такава техника. Това е техника, която трябва да я има в специализираните заведения, защото е доста скъпа, за да я има във всяка болница", пояснява той.

доц. Цоло Цолов

Със старата техника се справяли, но им било по-трудно, а за децата било по-травматично, подчертава доц. Цоло Цолов. Откакто я има техниката, за поне три деца проверката на чужди тела не е била така травматична. 

"Частните болници вземат пари и от пациенти, и от Здравната каса. Държавните разчитаме главно на дарения. Бих се радвал хората повече да възприемат, да бъдат съпричастни към действията на "Българската Коледа", изтъква лекарят.

проф. Добрин Константинов  Снимка: ИСУЛ

Единствено чрез инициативи като „Българската коледа“ може да се получи подобна апаратура, потвърждава проф. Добрин Константинов. Началникът на Детската хематология и онкология в ИСУЛ е доволен, че от инициативата вече работят с преносимия ехограф и микроскопа с цифрова безжична камера и софтуер. Микроскопът е важен за бързото откриване на злокачествени и доброкачествени заболявания на кръвта при децата

проф. Добрин Константинов  Снимка: ИСУЛ

"Досега подобни връзки биха забавили нашия процес. Сега в реално време бихме получили няколко мнения наведнъж, в реално време обменяме видяното от нас под микроскопа. И лекари от чужбина могат да го наблюдават, за да имаме максимално бърза диагностика. Ние сме база и за обучение на лекари."

Проф. Константинов отбелязва, че апаратурата е скъпа и признава, че болницата не може да си позволи да купува неща, които са "малко луксозна вещ, ако не са спонсори и подкрепата отвън".  

Снимки: Добромир Видев, БНР, ИСУЛ

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.