Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш премиер на Тунис пратен в затвора за съдействие на джихадисти

Проислямистката партия на експремиера вижда в ареста политическа атака, целяща да прикрие изборен провал. Едва 11,2% бе активността в първия кръг на парламентарните избори в събота
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Тунис Али Ларайед бе хвърлен в затвора по подозрения, че е изпращал джихадисти в Сирия, предаде БТА. Решението бе взето от съдия-следовател, занимаващ се с разследвания за тероризъм, съобщи Ройтерс, като се позова на неговите адвокати.

Проислямистката "Ан Нахда", чийтовисш представител е Ларайед, отрече в изявление обвиненията в тероризъм. Тя ги нарече политическа атака от президента Каис Сайед, който така искал да прикрие „катастрофалния провал на изборите“.

По данни на официални източници около 6000 тунизийци са отишли през последното десетилетие в Сирия и Ирак, за да се присъединят към джихадистки групировки като "Ислямска държава". Мнозина от тях са били убити, а други са избягали и са се върнали в родината си.

Едва 11,2 процента от тунизийците гласуваха на парламентарните избори в събота, свикани от президента. Повечето политически партии бойкотираха гласуването с аргумента, че то е постановка, целяща да засили властта на Сайед.

Избирателната активност в Тунис, откъдето през 2011 г. започна Арабската пролет със свалянето на президента Бен Али, намаля от 70% през 2014 г. до 30,5 на сто това лято на референдума за нова конституция, която циментира властта на Сайед, посочва АФП.

Сайед уволни правителството, обгради парламента с танкове и завзе изпълнителната власт през юли 2021 г, като след това предприе ходове за връщане на система, концентрираща почти неограничена власт в ръцете на президента.

След като стана ясно, че избирателната активност е била изключително ниска, редица големи партии, включително "Ан Нахда", казаха, че президентът не е легитимен и трябва да подаде оставка.

В първи коментар след изборите, президентът отхвърли критиките във връзка с ниската активност и поставянето на неговата легитимност под въпрос.

"Ситуацията e подобна на това крайният резултат от един мач да бъде обявен в края на първото полувреме", каза Сайед. Той призова избирателната активност да бъде изчислена след втория тур.

Съгласно новия Изборен кодекс броят на местата в еднокамарния парламент бе намален от 217 на 161. На първия тур в събота са били запълнени само 21 места, което означава, че в повечето избирателни райони ще има балотаж.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени