Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При визитата на военния ни министър в Украйна: Помощта ни досега е за 448 млн. лева

Снимка: МО

България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който бе на работно посещение в Киев по покана на неговия колега - министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

По думите на Стоянов военното ни ведомство е предоставило хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

"Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM", посочи още той.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Петима български военнослужещи пък ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия.

Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

"Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ", заяви на срещата си с Олексий Резников министър Димитър Стоянов.

Служебният министър Димитър Стоянов е подчертал, че „България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници". И че страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии.

Срещата между двамата министри става на фона на очакваното публикуване в "Държавен вестник" на решението за военна помощ, след което страната ни реално може и да я изпрати.

В късния следобед и украинското отбранително министерство потвърди за срещата.

От съобщението на агенция Укринформ става ясно, че двамата министри са обсъдили и системата за отчет и прозрачност на военната помощ. А Олексий Резников е признал ролята на България с приемането на украински граждани и деца, "принудени да бягат от започнатата от агресора война".

Отбелязана е била и военната помощ, която Украйна е получила - каски, бронежилетки, медицински комплекти. На стойност 448 милиона лева, по данни на българското военно ведомство.

От украинското съобщение става ясно, че Димитър Стоянов и посети също град Ирпин.

ООН започна разследване заради извършени зверства от руските войски.

Стоянов е разгледал и изложена на Михайловския площад унищожена руска техника.

Поднесъл е и цветя на стената в памет на загиналите за свободата и независимостта на Украйна воини. 


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна