Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Медицински надзор" започна проверка по случая в столичната болница

Социалните служби в готовност да разговарят с жените, чиито бебета са били разменени

Снимка: БГНЕС

Столичната акушеро-гинекологична болница, разменила двете бебета, най-вероятно е Втора САГБЛ "Шейново", научи БНР.

Размяната на бебета е станала случайно, смята източникът ни. 

ДНК тест установи: Столична АГ болница е разменила две бебета

Директорът на болницата д-р Румен Велев не отговаря на телефонните позвънявания.

Гривните на ръцете на бебетата и майките са били с различни номера още при изписването, а точно те е трябвало да бъдат проверени.

Майката, която не желае да се направи ДНК тест е от ромски произход.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е издал разпореждане - Агенция "Медицинския надзор" да започне проверка в столичната болница, за която има сигнал, че е изписала разменените бебета, посочиха за БНР от Министерството на здравеопазването.

Районната прокуратура също вече обяви, че разследва информацията за разменените бебета, като от държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е започнало преди дни.

Образувано е досъдебно производство по текста от Наказателния кодекс, според който, който "умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете" се наказва с лишаване от свобода до 2 години.

Ако прокуратурата прецени, че социалните служби трябва да се намесят и да предприемат мерки за закрила спрямо децата, това ще бъде направено незабавно, заявиха пред репортер на БНР от социалното министерство. Във ведомството нямат данни коя е майката по чийто сигнал е започнала и прокурорска проверка.

След като се установи кои са жените с разменени бебета социални служители са в готовност за проведат разговори с тях, но мерки за закрила като например временно настаняване на бебетата в услуга се предприемат след сигнал и проверка или ако правоохранителните органи разпоредят това.

Агенцията за социално подпомагане проверява дали в районните дирекции в София и Софийска област има подаден сигнал от майка за това, че бебето ѝ е било разменено с друго бебе след раждането в столична болница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна