Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния одобри законопроект за безплатна психологическа помощ на родилките

Снимка: СБАЛАГ

Румъния одобри законопроект, който дава на жените, които наскоро са родили, правото на безплатни психологически консултации. Досега те можеха да го получат само докато са в болницата.

Инициаторите на закона, депутати от опозиционната партия USR, казват, че сегашната система е "неадекватна, защото в първите месеци след раждането на детето възникват големи емоционални и психологически предизвикателства". Според новия закон жените ще могат да търсят и получават помощ в месеците след раждането, а мнозинството от парламентарните партии са дали съгласието си.

„Много майки мълчаливо страдат от следродилна депресия и не могат да си позволят терапия. Психичното здраве на майката е толкова важно, колкото и физическото здраве, а страданието може да бъде преодоляно само ако спрем да игнорираме проблема“, каза Филип Хаварняну, автор на законопроекта, цитиран от "Румъния Инсайдер".

Според данни на Световната здравна организация, 13% от родилките страдат от следродилна депресия. Последните статистики на Save the Children Romania разкриха, че почти половината от майките под 15 години в ЕС са от Румъния. (БГНЕС)


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна