Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С визитата си в САЩ Зеленски следва Чърчил, но до известна степен

Володимир Зеленски е приветстван при пристигането си за обръщение пред двете камари на Конгреса на САЩ във Вашингтон, 21 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски направи в сряда обръщение пред Конгреса на САЩ в качеството си на военновременен лидер, призоваващ за американска подкрепа. Така направи и британският премиер Уинстън Чърчил преди повече от 80 години, посочва АФП.

Посещението на Зеленски във Вашингтон, подобно на това на Чърчил през декември 1941 г., идва в момент, когато страната му е подложена на безмилостни атаки и се нуждае от международна помощ, за да продължи да се бори.

"Украйна държи позициите си и никога няма да се предаде", каза Зеленски пред Конгреса, повтаряйки една от най-известните фрази на Чърчил и спечелвайки овации.

По-рано тази година Зеленски цитира Чърчил във видеообръщение към Камарата на общините на Великобритания, обещавайки да се "бори в горите, в полетата, на брега, по улиците".

Бившият държавен секретар Хилъри Клинтън бе сред американските политици, правещи паралел с бившия британски премиер, казвайки, че Зеленски ръководи страната си с "смелостта и решителността на Чърчил".

"Нашето послание сега трябва да е същото, от всички страни, както беше тогава: Ние сме с вас“, каза тя.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза, че е казал на Зеленски, "там, където Уинстън Чърчил се е изправил преди поколения, е застанал и той тази вечер не само като президент, но и като посланик на самата свобода".

Граници в подкрепата на САЩ

Сравнението между пътуванията на Чърчил и Зеленски в САЩ обаче си има своите граници, включително в продължителността на престоя на украинския лидер.

Чърчил прекара три седмици във Вашингтон по покана на президента Франклин Рузвелт - продължително посещение, което според историците опъва нервите на първата дама Елинор Рузвелт, която не се наслаждава на разговорите между двамата мъже до късно вечерта с пура и бренди.

Пътуването на Зеленски продължи само няколко часа и включваше среща в Овалния кабинет, съвместна пресконференция с президента Джо Байдън и реч пред Конгреса.

Чърчил се осмели да прекоси Атлантика с кораб въпреки заплахата от подводници, докато Зеленски направи пътуването със самолет.

Когато Чърчил пристигна в Съединените щати, той намира страна, разтърсена от японската атака срещу военноморската база в Пърл Харбър и въвлечена в международен конфликт, който се опитваше да избегне.

Макар Байдън да иска да бъде сравняван с Рузвелт заради амбициозните му икономически реформи, той не иска да бъде въвлечен в трета световна война и ясно дава да се разбере, че няма да изпрати войски в Украйна, нито определени видове оръжия, в опит да избегне ескалацията.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна