Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майката: Имаме нужда от финансова подкрепа от държавата, не постоянно да се спасяваме сами

Да помогнем на момче с ДЦП от Септември! Нуждае се от средства за рехабилитация

От "Всичко е наред" до "Нещата са толкова зле, че ще бъде на легло" - историята на осмокласника Ивайло

Снимка: bgkoleda.bg

Преди седмица – на 15 декември, Ивайло Миленков от град Септември е навършил 15 години. Той е с диагноза детска церебрална парализа. 

Ивайло е роден в началото на седмия месец. Бременността на майка му Венелина е двуплодна, но 14 дни след раждането единият близнак умира. Теглото на Ивайло е под килограм и половина, не може да диша самостоятелно и остава 3 месеца в неонатологията в Пазарджик в кувьоз и на апаратно дишане, разказва майката.

"Изписаха го съвсем мъничък, около 2 килограма и 200 грама беше на три месеца, трудно се хранеше, не можеше добре да диша. Лежахме след това в София в Белодробна болница, за да се подобри дишането. Имаше ингвинални хернии, които излизаха постоянно, това пречеше на рехабилитацията. Беше много сложно, но не се стигна до операция."

Диагнозата е поставена, когато детето е на възраст малко над годинка.

"Единият доктор, при който ходихме, единият професор каза, че детето малко по-бавно ще се развива, но всичко ще е наред. Другият каза, че нещата са толкова зле, че той ще бъде на легло, няма да може да се движи, няма да може да говори", описва част от пътя на Ивайло майка му Венелина.

"Започнахме да посещаваме санаториума в Момин проход, като почти живеехме там, 2-3 години, след което намерихме рехабилитатор, който да идва вкъщи. Тя постигна много с Ивайло. Посещавали сме рехабилитационен център в Полша."

Сега Ивайло се движи самостоятелно с три опорни бастуна. Ученик е в осми клас в масово училище, което посещава с майка си или с личния си асистент, но има затруднения в обучението.

Миналата година "Българската Коледа" е отпуснала на момчето 1000 лева, които са покрили рехабилитациите в Пловдив.

"Имаме нужда от финансова подкрепа, която да си е от държавата, а не постоянно да търсим начини да се спасяваме сами. "Българската Коледа" помага, но за известно време", изтъква Венелина.

В момента детето прави рехабилитация в Пловдив два пъти седмично, защото семейството не може финансово да си позволи повече. За 40 минути таксата е 35 лева, но 40 е само пътят до Пловдив, докъдето пътуват с кола.

Държавата отпуска на Ивайло 930 лева, но той има личен асистент, защото майка му работи. На първи декември обаче ТЕЛК решението на детето е изтекло и както в края на всяка година, всички като него остават без личен асистент. Докато тече новата процедура, майка му ще плаща този разход и не може да си позволи и за ден да отсъства от работа. А ние можем да помогнем. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна