Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планират асистирана от изкуствен интелект система за следене на публика на Олимпиадата в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти възнамеряват да използват асистирана от изкуствен интелект контролна система за следене на хора по време на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година - това гласи проектозакон, видян от АФП.

Системата ще позволи на охранителните услуги да засичат по-лесно смущения и потенциални проблеми, но няма да използва технология за лицево разпознаване, се казва в проектозакона. Технологията може да бъде полезна още по време на церемонията за откриването, в която олимпийци ще плават по река Сена пред огромна тълпа от 600 000 души.

Френската полиция и спортните власти отнесоха сериозни критики през май след хаоса по време на финала на Шампионска лига в Париж, когато футболни фенове не бяха допуснати до "Стад дьо Франс" заради проблеми с билетите, а полицията използва сълзотворен газ срещу недоволни привърженици, припомня БГНЕС.


Проектозаконът, който бе представен на кабинета днес, предлага други мерки за безопасност, включително използването на уреди за сканиране на цялото тяло, и увеличава присъдите за хулиганство. Очаква се той да бъде разглеждан в парламента през януари, където правителството на малцинството на президента Еманюел Макрон ще се нуждае от подкрепа от опозиционни партии, за да бъде приет.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна