Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Краси казва "мама". Родителите му не спират да вярват, че ще проговори

"Той поглежда към предмета, който иска и така го разбирам", споделя майката

Снимка: president.bg

Красимир Цеков от Пловдив е на 4 години и е с диагноза атипичен аутизъм. Състоянието му налага постоянни посещения при психолог. За да могат да се справят финансово, близките му ще разчитат на подкрепата на благотворителната инициатива "Българската Коледа". 

Майката на Красимир – Катерина Цекова, вярва, че един ден той ще да може да говори. Надежда не губят също баща му и по-голямата му сестричка, която е вече в първи клас. 

"Още в първите месеци след раждането установихме, че детето има някакъв проблем, спомня си Катерина. Малкият Красимир не реагирал на присъствие и на говор.

"Направиха му изследвания в детска неврология и така разбрахме, че има аутизъм."

Момченцето е и с още едно увреждане – криво краче. 

"Спи с една шина и трябва да ходи на раздвижване."

Именно за така необходимата рехабилитация семейството е използвало и отпусканите от "Българската Коледа" средства. И резултатите са налице:

"Да става от земята го научиха. Раздвижва се, ходи, но на дълги разстояния отказва."

След като навършва годинка, с детето започва да работи и психолог. Специалистите полагат много усилия, но Краси все още не е проговорил. Следвайки съветите им, родителите му са го записали и на детска градина - идеята е, че средата там ще се отрази благоприятно на развитието му.

"Нормална детска градина. Има си психолог, ресурсен учител, логопед и там го занимават", разказва майката.

На този етап момченцето не обръща никакво внимание на децата, не се заиграва с тях. "Красимир е затворен, вглъбен в себе си", продължава Катерина. По думите й той рядко търси контакт, особено с непознати хора. У дома постепенно са се научили и продължават да се учат да го разбират. 

"Той поглежда към предмета, който иска и така го разбирам."

Засега Краси изговаря една думичка – мама.

"С времето се надяваме нещата да потръгнат", не губи надежда Катерина. За да напредва детето в развитието си, е добре посещенията при психолога да са 2 пъти в седмицата. Необходимата сума за заплащане на часовете сериозно би засегнала семейния бюджет, допълва майката на 4-годишното момченце, още повече, че работи само съпругът й, защото тя е непрекъснато ангажирана с Краси. Затова отново ще разчитат на "Българската Коледа".

Като благодари на хората с добри сърца, които даряват за благотворителната кауза, в навечерието на празниците семейството на Красимир отправя благопожелания за здраве и късмет на всички

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.