Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японските застрахователи спират застраховането на кораби в руски води

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три японски застрахователни компании ще спрат да застраховат кораби за военни щети в руски води от 1-ви януари 2023 г. - решение, което може да засегне вноса на енергия от Япония, научи агенция Nikkei Asia.

компаниите Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance и Mitsui Sumitomo Insurance започнаха в петък да информират корабособствениците за своето решение.

Този ход, който идва около 10 месеца след началото на руската инвазия в Украйна, беше продиктуван от отказ на презокеански презастрахователни компании да поемат рискове, свързани с Русия.

Решението на японските застрахователи означава, че покритието за военни щети няма да бъде предоставено в които и да са руски води - дори в Далечния изток, далеч от войната в Украйна.

Почти всички кораби сключват застраховка. Липсата на допълнително покритие за руски води би направила плаването там твърде рисковано за повечето оператори, посочва Nikkei Asia.

Японският внос на втечнен природен газ от руския проект "Сахалин-2" и от други места може да бъде засегнат от невъзможността да се осигури покритие, отбелязва агенцията.

Корабособствениците трябва да се запишат за допълнителна застраховка за военни щети, преди да плават през украински и руски води. Застрахователите ще трябва да бъдат уведомени предварително, за да проследят условията за изплащания и премии. От следващата година собствениците на кораби вече няма да имат тази възможност от страна на трите японски застрахователя.

Решението на застрахователите отразява разширеното виждане на индустрията за рисковете от войната в Украйна. Предполагаемата опасност се е разпространила отвъд Черно и Азовско море, и двете близо до реалните бойни действия.

През февруари, когато избухна войната, лондонският Обединен военен комитет, който издава насоки за морските застрахователи, добави водите около Украйна към своя списък с високорискови зони. Комитетът включва членове от Lloyd's Market Association - асоциацията, която управлява най-големия застрахователен пазар в света.

През април комитетът разшири определението за високорискови зони, включвайки цялата Русия.

Трите японски застрахователи се очаква да преговарят с презастрахователните компании след коледните празници за евентуално рестартиране на покритието.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна