Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винаги гледа някъде да се хване, да се държи за някого, казва майката на момчето, негов личен асистент

"Много добре му влияят тези процедури. Тръгва напред и нагоре". Да помогнем на Емануел!

Другите дечица го гледат неразбиращо, никаква комуникация, споделя с тъга тя

14-годишният Емануел Спасов е с детска церебрална парализа. Ученик е в 7 клас, в индивидуална форма на обучение. Трудно му е да изкачва стълби и да се справя сам, затова винаги до него е майка му - Любов Спасова. Инициативата "Българската Коледа" помага за рехабилитацията на момчето.

"Наскоро ни откриха кисти в бъбреците. На диета сме, ходим си на процедури", разказва майката.

"Всичко беше наред по време на бременността, след раждането всичко беше наред. Впоследствие - все още докторите не могат да си го обяснят и да ми кажат с точност как се е случило", допълва тя.

По думите ѝ "повечето хора не могат да разберат, че той има проблем, че не е като всички останали".

Момчето се справя доста трудно - има дефицит на вниманието, както и проблеми с фината моторика. По-сложни двигателни задачи го затрудняват.

"Винаги гледа някъде да се хване, да се държи за някого. Да има подкрепа от някой, да е до него."

Емануел изостава много с учебния материал и реално не може да го разбере, описва още ситуацията Любов Спасова.

"Той е седми клас, но реално е за втори-трети клас, даже трети е много. Някои неща ги запомня, но не може да ги разбере. Други пък ги запомня, разбира. Зависи от предмета."

Помагат учителите, а у дома – мама, тате и кака. С приятелите също е сложно. Има две деца от блока, с които момчето общува.

"И те имат някакъв проблем и затова. Иначе другите дечица го гледат неразбираемо, не желаят да имат допир и никакви разговори. Комуникация абсолютно никаква. Което е много лошо. Родителите трябва да обясняват вкъщи, че тези деца не са болни, не са заразни, просто са малко по-специални и им трябва помощ", апелира майката на Емануел.

"Българската Коледа" помага за рехабилитацията на момчето. Бащата работи, а майката като личен асистент е навсякъде с детето.

"На плуване, на конна езда. Дотук сме ходили два-три пъти, като се качи на кончето и го е страх. Все още не може да свикне с тях, но на училище, на процедури, на плуване - навсякъде съм с него."

"На него много добре му влияят тези процедури. Той тръгва напред и нагоре", казва Любов Спасова с благодарност към всички дарители и пожелания за здраве, за да могат да продължат да правят добро. 

Снимките са предоставени от семейството

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна