Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 жертви при взрив на цистерна в Йоханесбург

Снимка: ЕПА/БГНЕС

15 души са загинали при взрив на цистерна в Йоханесбург, Република Южна Африка, съобщава АФП. 

"Вчера (събота) броят на загиналите беше 10 души, а от тази сутрин вече са 15", каза министърът на здравеопазването Джо Фаала пред репортери в болница "Тамбо Мемориал".

Цистерната, превозваща втечнен газ (LPG), е попаднала под мост в близост до болницата и къщите в събота сутринта в Боксбург, източно от Йоханесбург.

Министърът заяви, че трима служители на болницата - две медицински сестри и един шофьор, са починали по-късно от тежки изгаряния.

Тридесет и седем души са били ранени, включително 24 пациенти и 13 членове на персонала, които са били в отделението за злополуки и спешни случаи на болницата по време на взрива.

Те "са получили тежки изгаряния и са били пренасочени към съседни болници", заяви Фаала.

Той допълва, че други са били ударени от счупено стъкло, а някои са пострадали, докато са се намирали на паркинга или пред болницата.

Видеоклипове в социалните медии показаха огромно огнено кълбо под моста, под който цистерната изглежда е била твърде висока, за да мине.

Тя е превозвала 60 000 литра втечнен газ, който се използва най-вече за готвене и газови печки, и е идвала от югоизточната част на страната.

Министърът на здравеопазването заяви, че взривът е нанесъл сериозни щети на отделението за злополуки и спешна помощ и на рентгеновото отделение на болницата, като добави, че покривът също е бил повреден.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени