Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем украинци, сред тях и две деца, настанени във фургони в бежанския център в Елхово

Снимка: БГНЕС

Центърът за временно настаняване от фургонен тип в Елхово продължава да приема бежанци от войната в Украйна. Към момента там са настанени осем украински граждани, сред които има две деца, съобщи за БТА областният управител на Ямбол Георги Чалъков.

По думите му транзитният център не е спирал да работи, остава в готовност и през почивните дни около новогодишните празници.

Фургоните имат отопление, осигурено е изхранване на пребиваващите. При нужда там ще бъдат настанявани новопристигнали у нас украински бежанци със статут на временна закрила, докато бъде уредено преместването им в държавни бази.

Центърът отвори врати в края на май т. г., когато там бяха настанени временно над 650 украински бежанци. Те бяха транспортирани от хотелите по Черноморието, докато им бъде осигурено настаняване в държавни бази.

През ноември във фургоните бяха настанени 35 украинци, но по-голямата част от тях ги напуснаха и заминаха за Румъния на собствени разноски.

Временният център в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през държавната граница с Турция.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна