Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата година дойде в Сидни с "цветен калейдоскоп" от 9 хил. фойерверки

Фойерверките, осветили небето над операта и Сидни Харбър Бридж по време на новогодишните тържества в Сидни, Нов Южен Уелс, Австралия, 1 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският мегаполис Сидни посрещна новата 2023 година с мащабен спектакъл с фойерверки, наречен "цветен калейдоскоп" в пристанището на града, предаде ДПА.

По информация от телевизионния канал Ей Би Си очакванията са били един милион души да се съберат за спектакъла, който се проведе пред моста "Харбър бридж" и Операта. Много хора си бяха запазили място с добра видимост още рано сутринта. В същото време по някои оценки още половин милиард зрители са гледали шоуто дистанционно по целия свят.

Организаторите съобщиха, че за спектакъла са били употребени около 9000 броя фойерверки на стойност около 39 милиона долара.

Шоуто в Австралия се състоя, след като Самоа и Кирибати в южната част на Тихия океан станаха първите държави в света, посрещнали 2023 г. с тържества, в които за първи път от две години насам се включиха и туристи. Двете държави затвориха границите си за посетители през март 2020 г. заради Covid пандемията. Кирибати отново отвори врати за света през август, а Самоа го последва през септември.

На новогодишните тържества на основното кръгово кръстовище в Джакарта, Индонезия, 31 декември 2022 г./ ЕПА/БГНЕС

Най-големият остров в Кирибати - Киритимати, на който живеят около 5000 души, е първият населен остров, на който започва всяка нова година, но там не са планирани големи събития.

Като първи голям международен център, който посрещна Новата година, в най-големия новозеландски град Окланд бяха осветени забележителностите. Миналата година събитието беше отменено заради Covid-19, каза кметът Уейн Браун.

Американска Самоа, която се намира на само 220 километра източно от Самоа, от другата страна на Международната линия за смяна на датата, ще бъде последната територия, която ще посрещне 2023 година.

Фойерверки и светлинни ефекти осветяват нощното небе от небостъргача Taipei 101 на новогодишните тържества в Тайпе, Тайван./ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!