Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Атаката в Макеевка разкрива липсата на професионализъм на руската армия

Украински ракетен удар в Макеевка, при който загинаха много руски военнослужещи
Снимка: Ройтерс

Неотдавнашното украинско нападение срещу военен център в Макеевка, близо до Донецк, и последвалите взривове показват липсата на професионализъм в руската армия, заяви в сряда Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последния си разузнавателен доклад.

На 31 декември 2022 г. Украйна нанесе ракетен удар върху училищна сграда в контролирания от Русия град Макеевка близо до град Донецк, който Москва почти със сигурност беше превзела за военна употреба.

Сградата беше напълно разрушена, както руското военно министерство потвърди, че 89 руски военнослужещи са били убити, посочва британското министерство на отбраната и добавя:

"Като се има предвид степента на щетите, има реална възможност близо до жилищните помещения на войниците да са били съхранявани боеприпаси, които са се детонирали по време на украинския удар, създавайки вторични експлозии. Сградата беше само на 12,5 км от сектора на Авдеевка на фронтовата линия, една от най-оспорваните зони на конфликта".

"Руските военни разполагат с данни за опасно съхранение на боеприпаси много преди настоящата война, но този инцидент подчертава как непрофесионалните практики допринасят за високия процент на жертви от руска страна", заключва последният британски разузнавателен доклад.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна