Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки християнски гробове в Йерусалим са осквернени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йерусалимски епископ заяви, че е "разтревожен" от оскверняването на десетки християнски гробове в покрайнините на Стария град, като полицията разследва вандализма.

Каменните гробове са на парчета, а кръстовете са повалени в протестантското гробище на хълма Сион, където според християните се е състояла Тайната вечеря на Исус.

"Открихме, че повече от 30 надгробни камъка и кръстове са разбити на парчета", заяви пред журналисти на гробището Хосам Наум, англикански епископ.

Църковните власти съобщиха, че щетите са открити във вторник, а на записите от охранителните камери от 1 януари се вижда как двама мъже или момчета вандалстват на мястото, облечени в еврейско облекло.

"Тези престъпни действия са мотивирани от религиозен фанатизъм и омраза към християните", се казва в изявление на Епископската епархия на Йерусалим.

Израелската полиция заяви във вторник, че е започнала разследване на "оскверняването на голям брой надгробни плочи в протестантското гробище".

Застанал пред един от повредените гробове, Наум каза: "Ние сме не само ужасени, но и много натъжени".

Епископът каза, че гробището е създадено в средата на XIX в. и е място за последен покой на личности, сред които духовници, учени и политици. Сред тях има "хора с голямо значение, които са допринесли за историята на Йерусалим и за живота на хората тук", каза той.

Министерството на външните работи на Израел призова извършителите да бъдат преследвани, като написа в Twitter, че "този неморален акт е обида за религията".

Планината Сион се намира до стените на Стария град и от векове привлича поклонници. Тя е почитана и от евреите, тъй като там е погребан библейският цар Давид.

През декември 2021 г. църковни лидери предупредиха, че "християните са обект на чести и продължителни нападения от страна на крайни радикални групи" в Йерусалим и Светите земи като цяло. В изявлението се критикуваше бездействието на правоприлагащите органи и местните власти - обвинения, които израелското външно министерство определи като "неоснователни". (БГНЕС)


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна