Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО призовава Китай за по-голяма прозрачност около развитието на Covid ситуацията в страната

Световната здравна организация повтори призива си за по-голяма прозрачност относно епидемиологичната ситуация в Китай, където случаите на Covid-19 се увеличиха след премахването на ограниченията в края на миналата година, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Тедрос Аданом Гебрейесус - генерален директор на СЗО

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза пред репортери в сряда, че здравната организация е "загрижена за риска за живота в Китай" и е "загрижена" за скока на инфекциите с Covid-19 в азиатска държава, като отново призова Пекин да предоставя бързи и редовни данни за хоспитализации и смъртността, както и реални времево вирусно секвениране, което помага на учените да проследят еволюцията на Sars-Cov-2 - коронавирусът, който мутира силно, откакто беше открит за първи път в края на 2019 година.

"СЗО е загрижена за риска за живота в Китай и отново подчерта важността на ваксинацията, включително бустерните дози за защита срещу хоспитализация, тежко заболяване и смърт", посочи шефът на СЗО.

Според Майк Райън, директор по спешните случаи на СЗО, данните за Covid-19 в Китай не дават точна картина на ситуацията там и не представят достатъчно броя на хоспитализациите и на смъртните случаи от болестта.

Коментарите идват, докато здравната агенция на ООН се готви да се срещне отново с китайски учени в четвъртък като част от по-широк брифинг сред държавите членки относно глобалната ситуация с Covid-19.

Майк Райън от СЗО

"Ние вярваме, че настоящите данни, публикувани от Китай, не представят истинското въздействие на болестта по отношение на приема в болница, по отношение на приема в интензивно отделение, особено по отношение на смъртността“, каза Майк Райън пред репортери.

Както СЗО, така и Gisaid, глобалното хранилище на геноми, обаче заявиха, че не е открит нов вариант в Китай.

Тъй като циркулацията на коронавируса в азиатска страна е толкова висока и няма изчерпателни данни, шефът на СЗО каза, че е разбираемо, че някои държави предприемат стъпки като тестване на пътници, пристигащи от Китай, за да защитят собствените си граждани.

Здравната организация вече призова миналия месец за повече прозрачност и бързо увеличаване на ваксинирането в Китай, особено сред възрастните хора, които са относително по-малко защитени, отколкото в други части на света.

Представители на СЗО казаха, че запазват варианта XBB. 1.5 под внимателно наблюдение, след като изглежда, че той бързо заменя други съществуващи варианти. Вариантът е открит в 25 страни, включително САЩ и Китай, с три внесени случая в Шанхай. Служителите на СЗО обаче подчертаха, че все още не са известни данни за тежестта на този Covid вариант.

В края на миналия месец най-гъсто населената държава в света стесни дефиницията си за класифициране на смъртните случаи, свързани с Covid-19, като започна да отчита само тези, включващи причинена от коронавируса пневмония или дихателна недостатъчност.

Страната отчита пет или по-малко смъртни случая на ден след резкия обратен завой на двегодишна политика на "нулев Covid", но много китайски погребални домове и болници казват, че са претоварени, а международни здравни експерти прогнозират най-малко 1 милион смъртни случая, свързани с Covid-19, в Китай тази година без предприемане на спешни действия, съобщава Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна