Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед даде сигнал, че няма да има понижаване на лихвите

Федералният резерв на САЩ не очаква, че ще бъде "подходящо" да започне намаляване на лихвените проценти през тази година, защото инфлацията остава висока, предава АФП.

Федералният резерв предприе цялостна кампания за охлаждане на най-голямата икономика в света, след като инфлацията се покачи до 40-годишен връх през миналата година, като повиши основния лихвен процент седем пъти.

По този начин към декемврийското заседание на Фед ставката достигна диапазона между 4,25 и 4,50 %, което е най-високото ниво от 2007 г. насам.

Но според протокола членовете на Фед смятат, че "ще трябва да се запази рестриктивната позиция", докато данните не донесат увереност, че инфлацията трайно се понижава.

Целта е равнище от два процента.

"Никой от участниците не очакваше, че би било уместно да се започне намаляване на целевата ставка по федералните фондове през 2023 г.", се допълва в протокола от заседанието на Фед..

Макар че Фед забави темпа на повишаване на лихвите през декември след няколко резки повишения, протоколът показва, че длъжностните лица са загрижени за всяко "погрешно възприемане" на техните стъпки.

Редица участници в заседанието подчертаха необходимостта от "ясна комуникация", че забавянето на темпа на повишаване на лихвените проценти не е знак за отслабване на решимостта, когато става въпрос за борбата с инфлацията. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна