Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексико изпрати 1000 войници да озаптят наркокартел два дни след ареста на Гусман

Кола е запалена по време на сблъсъците между федералните сили и въоръжени групировки в град Кулиакан, щата Синалоа, Мексико, 5 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Мексико изпратиха хиляда войници в северозападния щат Синалоа, за да озаптят местния мощен наркокартел два дни след ареста на един от лидерите му - Овидио Гусман.

Арестът доведе до истински боеве между силите на реда и мафиотите, при които армията даде 10 убити и 35 ранени. Голяма част от едномилионната столица на Синалоа - Кулиакан, както и местното летище, бяха блокирани за близо денонощие. Десетки автомобили бяха опожарени. Два граждански самолета бяха повредени.

Овидио Гусман, известен с прозвището “Мишката”, е син и наследник на Хоакин Гусман - Ел Чапо, който излежава доживотна присъда в Съединените щати за трафик на наркотици и пране на пари. За самия Овидио Държавният департамент обяви през 2021 година награда от 5 милиона долара за информация, която може да доведе до задържането и осъждането му. Смята се, че контролираните от него нарколаборатории произвеждат по 2 хиляди килограма метамфетамини на месец. Подозиран е и за трафик на кокаин и поръчкови убийства.


По публикацията работи: Екип БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна