Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френска легенда спечели 8-ия етап на рали Дакар

Себастиан Льоб
Снимка: официален туитър-профил на Себастиан Льоб

Френската автомобилна икона Себастиен Льоб и навигаторът му Фабиан Луркин (Bahrain Raid Xtreme) явно не са казали последната си дума в това издание в рали Дакар 2023. Запратени на дъното в генералното класиране от втория етап, френско-белгийското дуо непрекъснато се изкачва нагоре в таблицата в продължение на почти седмица. Ново доказателство беше предоставено от деветкратния световен рали шампион от WRC чрез най-доброто време на този 8-ми етап днес - 8 януари. Етапът беше между Ал Дувадими и Рияд в Саудитска Арабия с обща дължина 822.94 km или 346 km специални отсечки.

Екипажът на Льоб завърши с време 3 часа, 34 минути и 24 секунди, с 2:11 минути пред Насер Ал Атия (Катар) с Тойота и 3:31 пред Карлос Сайнс (Испания) с автомобил Ауди. 

Въпреки това обаче, начело в генералното класиране остава Ал Атия с общо време 31 часа, 2:58 минути. Втората позиция е за Хенк Латеган (Южна Африка) – съотборник на лидера в Тойота, но изоставащ на 1 час, 3:46 минути. Бразилецът Лукаш Мораеш се движи 3-и на 1.20:22 часа. Льоб се придвижи на 4-о място на час, 52:06 минути от лидера.

Елзаският пилот се възползва от петминутно наказание, наложено на Карлос Сайнц за превишена скорост в контролирана зона. Испанецът трябваше да се задоволи с третото място в навечерието на почивния ден в саудитската столица. Другата грешка на противник, която му помогна, дойде от победителя в Дакар 2009 Жиниел де Вилиерс (Тойота), загубил половин час.

При мотоциклетистите след вчерашния анулиран етап днес радостта беше за Рос Бранч от Ботсвана, който със своя Hero остави зад себе си на 1 минута и 33 секунди Мейсън Клайн (САЩ/KTM), който пък води във временното генерално класиране в навечерието на почивния ден. Времето на пилота от Ботсвана днес е 3:46.18 часа, с 3:15 пред Даниъл Сандърс (Австралия) с Ред Бул Рейсинг. Трети е Клайн.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени